Marian Philip-Vermeij: haar weg in de civiele techniek
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zetten we deze periode een aantal van onze vrouwelijke collega’s bij Interpro extra in het zonnetje in de tijdelijke rubriek “In de schijnwerpers”. Zij laten zien dat de technische sector voor iedereen toegankelijk is en dat vakmanschap en expertise altijd voorop staan. Vandaag maken we kennis met Marian, die sinds juni ’24 en als Senior Werkvoorbereider bij ons werkt.
Met een achtergrond in civiele techniek en een brede ervaring bij zowel een ingenieursbureau als de gemeente Rotterdam, heeft Marian haar expertise verder uitgebouwd. Maar hoe ziet haar werkdag eruit? En wat drijft haar in haar vak?
Van tekenaar naar werkvoorbereider
De liefde voor civiele techniek begon voor Marian al tijdens haar studie aan de HTS in Den Haag. Haar loopbaan startte bij een ingenieursbureau in Utrecht, waar ze als tekenaar begon en doorgroeide tot werkvoorbereider. Later werkte ze bij Gemeentewerken Rotterdam, waar ze haar kennis verder uitbreidde.
Na een periode thuis voor haar kinderen besloot Marian weer aan de slag te gaan in de civiele techniek. Via detachering kwam ze bij Interpro terecht. “Ik wilde graag weer aan de slag in mijn vakgebied en had behoefte aan een omgeving waar ik mijn kennis kon inzetten én verder kon ontwikkelen. Bij Interpro krijg ik die kans.”
Wat doet een werkvoorbereider?
Marian houdt zich bezig met civieltechnische tekeningen, kostenramingen en bestekken. “Mijn werk is heel afwisselend. De ene keer ben ik bezig met een tekening van een rioleringsproject, de andere keer stel ik een aanneemsomraming op om de verwachte projectkosten in kaart te brengen.”
Een voorbeeld van haar werk is het opstellen van een raming. “Ik krijg een ontwerp van de ontwerper en een lijst met functionele eisen vanuit de opdrachtgever. Op basis daarvan werk ik een raming uit, die we vervolgens weer bespreken met de opdrachtgever.”

Een typische werkdag bij Interpro
Marian werkt drie van de vier dagen op kantoor en begint haar dag vaak vroeg, rond 8:00 uur. “Ik werk meestal aan één project tegelijk, maar soms switch ik halverwege de dag om wat variatie in mijn werk te houden.” Daarnaast helpt ze haar collega’s graag met het tekenwerk in AutoCAD. “Dat vind ik erg leuk om te doen! Soms heeft iemand een technisch vraagstuk of moet er iets aangepast worden in een ontwerp, dan denk ik graag mee.”
Grote projecten en technische uitdagingen
Momenteel werkt Marian aan herinrichtingsproject in Alexanderpolder voor de gemeente Rotterdam. Daar komt veel bij kijken: van de grondopbouw en kabels en leidingen tot de afwatering en het groen in het nieuwe ontwerp.” De tekening voor dit project is door iemand anders gemaakt, wat een extra uitdaging met zich meebrengt. “Als je een bestaand ontwerp krijgt, moet je echt nadenken over waarom iets op een bepaalde manier is getekend.
Voor dit project heeft Marian ook het bestek opgesteld, waarin inmiddels wijzigingen zijn doorgevoerd. “Het aanpassen van een bestek is een secuur werk. Je moet goed kijken welke wijzigingen zijn doorgevoerd en hoe die invloed hebben op het geheel.”
Samenwerking en ontwikkeling
Marian werkt regelmatig samen met collega’s van de pijler water, zoals Marcel Poot, die functionele adviezen voor waterbeheer opstelt. “Voor projecten zoals de Julianastraat in Rotterdam maakt hij de berekeningen en tekeningen voor het riool, die ik vervolgens verwerk in het ontwerp.”
Qua ontwikkeling staat ze ook niet stil, het immers één van de speerpunten van Interpro. Zo heeft ze eind vorig jaar met een aantal collega’s een AutoCAD 3D-cursus gedaan. “Ik werk vooral met AutoCAD 2D voor wegenbouw, maar voor rioleringsprojecten wordt AutoCAD 3D steeds vaker gebruikt. Dat wilde ik graag onder de knie krijgen.”
De mooiste kant van haar werk
Wat Marian het meest motiveert? “Het leukste is dat je een project van A tot Z voorbereidt. Je begint met het tekenwerk, maakt de raming en stelt uiteindelijk het bestek op. Zo zie je het project echt groeien en krijg je een compleet beeld van het eindresultaat.”
Voor de toekomst wil Marian zich graag verder ontwikkelen, vooral in geotechniek. “Ik ben gefascineerd door de combinatie van wiskunde en civiele techniek. Ik wil me hier verder in verdiepen en ontdekken hoe berekeningen tot stand komen.” Een mooie ambitie waar we Marian uiteraard in zullen bijstaan!