Met data, kaarten en advies: Eszter aan het werk in stedelijk waterbeheer

Ze is nog geen jaar aan boord bij Interpro, maar weet nu al haar stempel te drukken op uiteenlopende projecten in stedelijk waterbeheer. Eszter Bakti, junior adviseur stedelijk water, combineert technische kennis met nieuwsgierigheid en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. In deze editie van onze tijdelijke rubriek “In de schijnwerpers” vertelt ze hoe haar werkweek eruitziet, waar ze energie van krijgt en wat haar drijft in een sector die steeds crucialer wordt voor de toekomst van onze leefomgeving.
Direct van school naar Interpro
Na haar studie Watermanagement (Aquatische Ecotechnologie) aan de HZ University of Applied Sciences ging Eszter op zoek naar een plek waar ze haar kennis in de praktijk kon brengen. “Interpro sprak me direct aan: afwisselend werk, inhoudelijke diepgang én de kans om ervaring op te doen in zowel advies- als detacheringsprojecten. Toen Jos me afgelopen zomer een vast dienstverband aanbood heb ik daar dan ook meteen JA op gezegd!”
Een veelzijdige rol in stedelijk water
Eszter is een mooi voorbeeld van iemand die “Interpro-stijl” hybride werkt. Ze is 4 dagen per week gedetacheerd bij gemeente Rotterdam en werkt ongeveer 8 uur op ons adviesbureau. Ze werkt aan een breed scala aan projecten, met een focus op functionele adviezen bij rioolvervangings- en aanlegprojecten. Daarbij wordt vaak ook gekeken naar klimaatadaptieve maatregelen, zoals het verbeteren van de waterkwaliteit of het afkoppelen van hemelwater. “We stemmen regelmatig af met het waterschap, zeker nu waterkwalitatieve eisen steeds belangrijker worden bij lozingen op oppervlaktewater.”
Naast haar advieswerk is Eszter ook betrokken bij GIS-klussen, waarbij ze data visualiseert en verwerkt in kaarten. “Vooraf goed afstemmen met de opdrachtgever is essentieel. Wat willen ze precies op de kaart zien? Waarvoor gaan ze de kaart gebruiken? Die communicatie is net zo belangrijk als de techniek erachter.”
Geen dag hetzelfde
Omdat Eszter werkt op verschillende locaties en aan diverse projecten, ziet geen dag er hetzelfde uit. “Op dagen dat ik in Rotterdam werk, zit ik vroeg in de trein en probeer ik alvast wat te doen onderweg. Op dit detacheringsproject werk ik onder andere mee aan de introductie van nieuwe modelleringsprogramma’s. Als ik op kantoor bij Interpro ben, probeer ik voor 8.00 uur binnen te zijn. Dan start ik rustig op met koffie en e-mails, en begin ik aan advies- of GIS-taken.”
Die dynamiek bevalt haar goed. “De projecten zijn wisselend, maar de rode draad blijft: inhoudelijk werk met impact. En dat maakt het boeiend.” Een kleine greep uit de projecten waar Eszter momenteel aan werkt:
- Functionele adviezen rioolvervanging Boreelstraat, Paetstraat en omgeving – in de afrondende fase van het adviestraject.
- GIS-project voor ProRail – inventarisatie van afrasteringen en voorzieningen langs het spoor, vertaald naar een overzichtelijke kaart.
- Omvorming gemengd rioolstelsel naar hemelwaterafvoer – inclusief waterbezwaarberekeningen voor de vergunningaanvraag bij het waterschap.
Een veelvoorkomende uitdaging waar ze tegenaan loopt is het omgaan met verouderde of onvolledige data. “Soms is de enige beschikbare tekening van een wijk uit 1975, terwijl de wijk pas in 1980 is gebouwd. Dan moet je kritisch kijken: klopt dit wel? Wat is bruikbaar, en wat niet?”
Maar juist daarin schuilt voor Eszter de uitdaging. “Hoe meer kennis je opbouwt, hoe beter je leert schakelen in zulke situaties. Dan blijft het een puzzel, maar geen onoplosbare.”
Samenwerken en leren van collega’s
Hoewel Eszter vooral werkt aan waterprojecten, is samenwerking met collega’s een vast onderdeel van haar werk. “Ik spar regelmatig met andere adviseurs over inhoudelijke vragen. Met Stacey werk ik bijvoorbeeld aan een uniforme GIS-opmaak voor zowel water als groen. En in het begin werkte ik samen met Imme aan dataverwerking voor diverse Zeeuwse gemeenten.”
Binnen Interpro staat kennisdelen centraal. “Ook al werk je zelfstandig, je weet altijd dat je op collega’s kunt terugvallen. Dat geeft veel vertrouwen.”