Gemeente Middelburg kampt met een probleem: al het gescheiden PMD dat wordt verzameld door de 43.000 inwoners van Middelburg wordt afgekeurd. Los van de oplopende kosten (minimaal 450.000 euro per jaar) is dit natuurlijk ook heel onwenselijk in relatie tot de circulaire economie. De druk om de kwaliteit te verbeteren was erg hoog; de kwestie kwam zelfs met regelmaat in het nieuws.
Kwaliteitsverbetering van bron-gescheiden PMD
Omschrijving
Onze rol in het project
Kirsty’s opdracht was om in kaart te brengen hoe de gemeente dit probleem aan kan pakken. Dit heeft ze gedaan door eerst de oorzaken van afkeuring te onderzoeken, waarbij ze ontdekte dat ongewenst afval zoals etensresten en textiel in de PMD-ladingen aanwezig was. Ze vergeleek vervolgens de inzamelstrategieën van omliggende gemeenten, waaruit bleek dat PMD-inzameling aan huis met directe controle tot betere afvalkwaliteit leidt dan het gebruik van openbare verzamelcontainers. De conclusie van een half jaar hard werken, was het verbeterplan ‘Omgekeerd Inzamelen’ . De kern hiervan is het aan huis ophalen van PMD, waarbij restafval naar ondergrondse containers gaat om de afvalkwaliteit en -scheiding te verbeteren.
Is alle PMD nu schoon? Nee, dat is vrijwel onmogelijk. Een afvalinzamelstrategie gooi je niet 1,2,3 om. Maar Kirsty heeft een gedegen plan geschreven waarmee de gemeente verder kan, een gespreid bedje voor project ‘Omgekeerd Inzamelen’.
Project informatie
- Afval
- Adviseur Afval
- Gemeente Middelburg
- mei - december 2023