Mijn naam is Robbert Kamphorst. In september 2020 ben ik in de civiele techniek begonnen als Coördinerend Constructeur (ook wel Projectleider) bij de gemeente Rotterdam. Deze mooie opdracht valt onder de raamovereenkomst die Interpro heeft met gemeente Rotterdam. De rol van constructeur wordt bij Rotterdam heel verschillend ingevuld. Enerzijds de junioren, die nog voornamelijk tekenwerk doen met hun eigen mate van zelfstandigheid en aan de andere kant de constructeur die alle touwtjes van een project in handen heeft. Het is zijn taak om doelen zoals planning, scope en geld te bewaken – samen met het team. Daarbij krijg je heel veel vrijheid. Je werkt samen in kleine teams waarbij de sociale cohesie zeker niet uit het oog wordt verloren.
Ik voelde me gelijk opgenomen in het team Feijenoord-IJsselmonde en mocht starten aan het herberekenen van de grondexploitaties van het project Parkstad, wat uit heel veel deelprojecten bestaat. Het project Parkstad wordt als verbinding gezien tussen het nieuwe Zuid en het oude Zuid, waarbij ruimte is voor alle inkomensklassen, vergroening, leefbaarheid en duurzaamheid. Men ziet het als een kans om de middenklassen, zoals een onderwijzer of politieman, weer een aantrekkelijke woonomgeving te geven op Zuid.
In Rotterdam zijn er heel veel van dit soort interessante herontwikkelingsprojecten. Het project Parkstad zit per deelproject in heel verschillende stadia van sloop, voorbelasten, bouw- en woonrijp maken en ‘al bewoond’. Daarbij heb je als constructeur waarbij je werkt aan de civiele techniek van Rotterdam contact met zeer diverse disciplines en aspecten, zoals stedenbouw, flora en fauna, energietransitie, waterkering, geotechniek, milieu, hoogheemraadschap, cultuurtechniek, (stedelijk) water enzovoorts. Ook kijk je mee in andere projecten die in de nabijheid liggen, ter voorkoming van conflicterende belangen.
Op een willekeurige dag ben je bezig om maatregelen in te regelen op het gebied van flora en fauna, zodat de sloop van een deelplan kan doorgaan. Ondertussen moeten er contracten worden aanbesteedt om de bouw van een woontoren mogelijk te maken, waarbij er afstemming moet plaats vinden tussen de aanleg van een riolering, stadsverwarming door Vattenfall en een te verwijderen damwand die zich in de beschermingszone van de waterkering bevindt. Tegelijkertijd wil de bouwer zijn bouwplaats gaan inrichten, waarbij voorkomen dient te worden dat de startdatum van de 1e paal door al deze activiteiten moet worden uitgesteld. Juist dat maakt het werken aan de civiele techniek in Rotterdam zo leuk!
Werken voor Rotterdam is heel erg dynamisch en uitdagend, je moet goed samenwerken en wordt constant geprikkeld om mee te denken over het behalen van alle ambitieuze doelen.
Als je nieuwsgierig bent naar meer informatie over het project Parkstad, bekijk dan deze websites eens: