Een willekeurige dag groenbeheer in Gemeente Schiedam
Corstiaan is sinds medio 2020 werkzaam als Beheercoördinator Groen bij de gemeente Schiedam. Deze gemeente is al sinds jaar en dag één van onze grootste opdrachtgevers, iets waar wij enorm trots op zijn.
In onderstaand artikel neemt Corstiaan je mee in een dagje ‘groenbeheer’ in Schiedam.

Even voor 8:00u parkeer ik mijn auto in de parkeergarage van het Stadserf in Schiedam. Na het inchecken, het gebruikelijke praatje met één van de weinige directe collega’s die aanwezig is op kantoor en een verse bak koffie, start ik mijn computer en ga ik aan de slag. Vandaag heb ik een afwisselende dag voor de boeg. Ik heb er zin in!
De eerste casussen waar ik me vandaag over buig komen voort uit het Schiedamse meldingssysteem. Nuttige en minder nuttige meldingen komen voorbij. Mevr. A maakt melding van een stankoverlast vanuit een watergang achter haar woning. Dhr. B. meldt mede namens een aantal buren dat er sprake is van een verkeersonveilige situatie door hoge begroeiing op een kruising in de straat en Dhr. C ervaart veel overlast van een Berk naast zijn woning en wil graag dat de boom gekapt wordt.
Voor het afhandelen van een aantal meldingen heb ik de expertise van mijn beheercollega’s van andere disciplines nodig, sommige meldingen kunnen direct voor uitvoering doorgezet worden naar onze huisaannemer en weer andere meldingen neem ik vanmiddag mee het werkveld in om de situatie goed te kunnen beoordelen.
Ik check aansluitend nog voor een laatste keer het verslag van de bouwvergadering van gisteren en stuur deze door naar onze aannemer.
Het is inmiddels 9:30u. Ik sluit aan bij ons twee wekelijkse groenoverleg waar collega’s van de afdelingen beheer, ruimtelijke ontwikkeling en projecten bij aansluiten. Een nuttig overleg waarbij casussen die ‘afdeling overstijgend’ zijn worden besproken. We bespreken met elkaar een aantal mogelijke groene locaties die aangewezen kunnen worden als losloopgebied voor honden, maken afspraken over de manier waarop we met onze hoofdgroenstructuur omgaan en voeren een leuke discussie over het afwegingskader voor het verplanten van volwassen bomen.
11:00u. Nog kort even wat e-mails beantwoorden en dan door naar ons volgende overleg. Samen met collega’s van Civiel Beheer hebben we in het kader van het programma Wortelopdruk een applicatie laten maken voor het inventariseren van wortelopdruk door bomen die in beheer zijn bij de gemeente Schiedam. Vorige week hebben we de app getest en vandaag worden de bevindingen doorgenomen met betrokken collega’s van diverse afdelingen en met onze aannemer, Irado.

Na de lunchpauze is het tijd om naar buiten te gaan. Het is lekker weer, dus neem ik een van de fietsen die we beschikbaar hebben en start ik met een aantal locatiebezoeken. Als eerste controleer ik de uitvoering van snoeiwerkzaamheden door onze aannemer. In het kader van strategisch boombeheer voert onze aannemer, Irado, onderhoudssnoei en begeleidingssnoei uit conform de normen van Norminstituut Bomen. In het werkveld worden zowel kwaliteit als kwantiteit en voortgang gecontroleerd. Bevindingen worden geregistreerd in een applicatie die daarvoor is ingericht.
Ik kan vanmiddag ook direct polshoogte nemen bij de boom waar Dhr. C. overlast van ervaart. De melder is thuis, dus kan ik mooi direct met hem in gesprek. Mijn conclusie na het gesprek is dat er onvoldoende aanleiding is om de boom te kappen, de overlast van bladval in het najaar en vermindering van lichtinval in de woning is simpelweg niet ‘erg’ genoeg. Een positief gegeven is dat de gemeente Schiedam het beleid en afwegingskader op dit gebied goed op orde heeft. De waarde van bomen in een stedelijke omgeving mag niet onderschat worden.
Om 15:00u heb ik een afspraak met een bewonersgroep die heeft aangegeven dat zij graag een plantsoen naast hun appartementencomplex willen gaan onderhouden. De gemeente Schiedam stimuleert dit soort acties graag. Samen met de bewoners spreek ik de randvoorwaarden door. Het is mooi om hun enthousiasme te merken en op deze positieve manier contact te hebben met burgers. Ik kan de toezegging doen dat we als gemeente het plantsoen eerst opnieuw aanplanten, voor er gestart wordt met het zelfbeheer. Ik neem de gegevens voor nadere uitwerking terug mee naar kantoor.
Na het parkeren van mijn fiets, werk ik rond 16:30u op mijn werkplek nog wat e-mails weg, handel ik een aantal meldingen af in ons systeem en rapporteer ik nog kort telefonisch de bevindingen van het toezicht op het uit te voeren snoeiwerk aan de uitvoerder. Fijn om te merken dat de kwaliteit van het uitgevoerde snoeiwerk goed is.
Even na 17:00u sluit ik mijn computer af en vertrek ik huiswaarts. Het was een nuttige en interessante werkdag vandaag!