Cees Maaskant kijkt terug op de kick-off van 'zijn' Afval pijler
De decembermaand.. Een tijd van bewustwording, een periode waarin de gevolgen van onze dagelijkse gewoonten zich openbaarden in bergen afval. Een jaar geleden rond deze tijd begonnen bij ons de interne brainstorms over het antwoord op dit (afval)probleem. En op 1 april 2023 startte Interpro, en Cees Maaskant in het bijzonder, met een missie: een missie om de afvalketen te verduurzamen en een circulaire economie te creëren.
Waar staat onze Afval pijler voor?
De wereld, zo realiseren we ons nu meer dan ooit, staat voor een cruciale taak: het beheersen van de onophoudelijke stroom van afval. Cees en zijn team bij Interpro hebben zich gewijd aan het vinden van oplossingen. Hoe minimaliseren we verbranding? Hoe stimuleren we hergebruik en recycling? Deze vragen dienden als kompas voor de Afval pijler.
‘Ons’ vakgebied Afval gaat verder dan slechts het beheer van afval; we zijn er écht van overtuigd dat afval als waardevolle grondstof gezien kan (en moet!) worden. Hierdoor wordt niet alleen de hoeveelheid verbrand afval verminderd, maar worden ook kostbare grondstoffen behouden. Het is een vorm van afvalmanagement die reikt naar duurzaamheid , milieuvriendelijkheid en kostenbeheersing.
Wat kunnen wij betekenen?
Onze collega’s zijn gedreven om gemeentes en overheden te adviseren over de weg naar een circulaire economie. Ze hebben zich gewijd aan het oplossen van vraagstukken die bijdragen aan verbeterde milieuprestaties en kostenverlaging, kijken verder dan de oppervlakte en streven ernaar om van afvalstoffen waardevolle grondstoffen te maken. En on top of that verbranding tot een minimum te beperken.
Onze kracht ligt in samenwerking. Samenwerking met afvalinzamelaars en -verwerkers. Maar ook bewoners en de lokale bestuurders. Deze bundeling van krachten, gekoppeld aan de jarenlange ervaring van Cees, heeft geresulteerd in een aanpak die – zo durven we nu al te stellen! – bijdraagt aan een duurzamere en circulaire wereld. Een wereld waarin afval niet langer een last is, maar een waardevolle bouwsteen voor de toekomst.
En nu?
In de komende jaren zullen Cees en zijn Afval-collega’s blijven werken aan bovengenoemde visie, waarin afval een waardevolle grondstof is en verbranding slechts een uiterst middel!
Samen, als partners in duurzaamheid, bouwen we aan de circulaire wereld van morgen.