Een volgende stap in de ontwikkeling van onze Quickscan Klimaatadaptatie
De ontwikkeling van ons ‘klimaatproduct’ loopt inmiddels al enige tijd. In 2022 organiseerden we de eerste brainstorm al en in de jaren hierna hebben diverse stagiaires, met hulp van onze collega’s, gewerkt aan het verder vormgeven ervan. Momenteel is onze collega Kas zelfs volledig vrijgemaakt om te zorgen dat de Quickscan Klimaatadaptatie dit jaar ‘live’ kan!
Uitdagingen van Klimaatadaptatie in Wijken
Tijdens onze gesprekken met opdrachtgevers komen verschillende vragen naar voren:
- Hoe klimaatadaptief zijn de huidige wijken?
- Hoe vertaal ik bestaande quickscans en stresstesten naar praktische maatregelen?
- Welke klimaatadaptieve maatregelen zijn effectief en inpasbaar in wijken?
- Hoe kunnen we met een integrale blik naar thema’s van klimaatverandering kijken?
Interpro biedt oplossingen voor deze vragen en werkt nauw samen met gemeenten, bedrijven en studenten van diverse hogescholen om een Quickscan Klimaatadaptatie te ontwikkelen.
Meedoen aan ons marktonderzoek?
Nu het framework van de quickscan staat, breekt er een nieuwe, cruciale fase van dit project aan: een uitgebreid marktonderzoek. Het doel hiervan is om Quickscan verder te verfijnen en te optimaliseren. Deze onderzoeksfase is essentieel om de tool nauwkeurig af te stemmen op de behoeften en uitdagingen van gemeenten en andere stakeholders. We nodigen gemeenten daarom van harte uit om actief deel te nemen aan dit onderzoek.
Door middel van deze samenwerking kan je als gemeente direct invloed uitoefenen op de verdere ontwikkeling, zodat deze zo effectief mogelijk bijdraagt aan het realiseren van klimaatbestendige en waterrobuuste gemeenschappen. We hopen niet alleen dat de betrokkenheid van gemeenten waardevolle inzichten en feedback oplevert, maar ook zorgt voor een breed gedragen en praktisch toepasbare tool.
Deze fase markeert een belangrijke stap naar concreet samenwerken aan duurzame, klimaatadaptieve oplossingen.