Hoe zorgen we dat het gemeentelijke groen op waarde wordt geschat? Op welk moment in een proces van ruimtelijke aanpassing komt team Groen aan tafel en waar mag Groen over meedenken en -beslissen? Hoe zorgen we er voor dat er een robuuste groenstructuur kan ontstaan die duurzaam, divers en klimaatbestendig is ingericht en op welke manier draagt ons groenbeleid optimaal bij aan leefbaarheid in de wijken en aan het welzijn van onze inwoners?
Herkenbare vraagstukken waar in veel gemeenten over wordt nagedacht en beleid voor wordt opgesteld. Eén van onze opdrachtgevers schakelde ons Groene adviesteam in voor het opstellen van een nieuw beleidsplan Groen. Samen met één van de collega’s uit ons netwerk pakten we deze uitdaging aan en zijn we gestart met het inventariseren van de behoefte van onze opdrachtgever, het voeren van gesprekken met het projectteam binnen de gemeente en het opstellen van het beleidsplan.
Groenbeleid in de praktijk
Dat groen van grote toegevoegde waarde is in onze leefomgeving is bij een grote groep mensen wel bekend. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Want hoe weeg je nu al die belangen af die een claim leggen op de beschikbare ruimte? En hoeveel groen moet er nu minimaal in een straat, buurt of wijk aanwezig zijn om de wijk leefbaar te houden? Welke keuzes maak je nu als beheerder als het gaat om inrichting van groen? Of vindt je groen zo belangrijk dat in het beleid opgenomen moet worden dat er geen vierkant meter groen meer verdwijnt in jouw gemeente?
Vragen genoeg die lang niet allemaal makkelijk te beantwoorden zijn en waarop de antwoorden ook niet bij iedere gemeente gelijk zijn.
Groenbeleid binnen Interpro
Bij Interpro streven we ernaar beleid te schrijven dat begrijpelijk, praktisch, concreet én uitvoerbaar is. Daarnaast zijn we er van overtuigd dat het proces op weg naar het vaststellen van beleid voor onze opdrachtgevers een plezierig en verdiepend avontuur moet zijn.
Ook voor onze collega’s is dit proces steeds weer een avontuur. Telkens leren we er nieuwe zaken bij die relevant zijn als het gaat om groen, klimaat en duurzaamheid. Dat we intern ook collega’s hebben die opgeleid zijn in vakdisciplines als Watermanagement en Civiele Techniek en kennis hebben van circulariteit zorgt er voor dat we integraal kunnen denken én doen, zodat een weloverwogen en breed gedragen plan kan ontstaan dat is afgestemd op de huidige tijd.
Zowel op proces als op inhoud denken we mee met onze opdrachtgevers. Dat doen we met een gedreven team van Groenadviseurs die vanuit hun intrinsieke overtuiging gedreven zijn om onze openbare ruimte groen en leefbaar te houden. Op die manier leveren onze professionals met elkaar een bijdrage aan de wereld van morgen.
Wil je meer weten over ons groenbeleid? Volg het hele verhaal op LinkedIn. Je kunt natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie.